Na postaji z gostestizom

Category: Blog Comments: No comments

Kje: Centralna postaja, Trubarjeva ulica
Kdaj: Tik pred 4.12 in prec za 2.12.2014

Glasbena spremljava: Pižamine cvetke

Postala je že stalnica, da se v začetku vsake nove objave opravičujeva zaradi odsotnosti. Vendar se tokrat ne bova. Zakaj bi se? Tako ali tako nama ne bo nihče verjel, da so naju ugrabila zunajzemeljska bitja, ki niso niti približno podobna tistim iz filma Close Encounters of the Third Kind iz leta 1977. A morda kdo ve, če se da uveljavljati zavarovalnino za tak primer?

Čas je bil, da za mizo povabiva novega gostestiza. Dame in gospodje (tu si prosim zamislite zvok fanfar), z nama je (tu so bobni), komik, ki mu ni para (še vedno bobni), en in edini (bobni) … Boštjan Gorenc Piiiiižžaaaaaammmaaaaaa (in tu vi začnete kričati od navdušenja).

Ja, Pižama je bil eden prvih na najini listi s katerimi želiva deliti burger izkušnjo. Nekaj časa nazaj sem ga srečal na ulici. “Kje si stara sablja, kaj počneš, komu se smejiš in kam tako drviš?” No, takrat ni bilo te premetene rime, pa vendar.  “Delam na vseh koncih, prevajam, standupiram, igram, povezujem, špilam se očeta pa moža, skrbim za zdravje, poizkušam ostati v stiku s prijatelji iz otroštva, čakam nov izum … skratka uživam.” V njegovi družbi mi nikdar ni bilo dolgčas in te družbe sem bil deležen kar nekaj let. “In ti?” mi vrne v pozdrav. “Skoraj enako kot ti, no, pa s kolegom malo testirava burgerje po mestu.” “Poznam, poznam, Dva Testiza a ne?” “Res je, te lahko po…” In še preden sem izustil povabilo na skupno testiziranje, mi skoči v besedo. “Z vesljem, sem že mislil, da me ne boš nikdar povabil.” Dogovorjeno.

In prišel je ta dan, kmalu za tem. Bilo je tipično decembrsko vreme, ko ne veš ali dežuje, ali le sosed brezdelno poseda na pločniku in šprica mimoidoče. Dobimo se na najbolj klasičnem mestu v Ljubljani … na Prešernovem trgu. To je super plac, če kdo zamuja, saj se vedno kaj dogaja in tako čas hitreje mine. Kam? V Centralno postajo na Trubarjevo ulico. Tam še nisva bila, niti ne Pižama.

IMG_1603 copy

Centralna postaja je mlada, eno leto stara restavracija in bar na Trubarjevi ulici 23. Vstopimo, se vsedemo, slečemo plašče in začnemo mlatiti prazno slamo. Pižama omeni, da se je opicanil posebej za to priložnost, vendar s Primožem opaziva, da manjka en pomemben detajl. Metuljček. Ana Lazovski je, ko sva ji omenila najinega naslednjega gostestiza, imela jasno vizijo kako bo metulček izgledal. In midva sva ji zaupala. Nastal je metuljček kosmatinček zgolj in samo za Pižamo.

IMG_1589 copy

Zdaj gre za res, ker prej je šlo le za hec. Dobimo barsko biblijo, naročimo pijačo in se zatopimo v oddelek za burgerje. Vmes teče debata kaj kdo kaj in koga. Pižama je prevajalec. Iz angleščine je prevedel že cel kup svetovnih uspešnic in ostalih del. Dobra znamenja, Igra prestolov, Vitez iz sedmih kraljestev, Bone, Čudo, Krive so zvezde, Kapitan Gatnik, Gospod Gnilc, so le nekatere njegove prevedene knjige. Na www.pizama.net, si lahko pogledate in preberete še več o tem mojstru pretkane besede. Je tudi odličen stand-up komik in omeni, da ima v sredo 10.12. v Siti teatru v Ljubljani že 33. ponovitev njegove vroče celovečerne stand-up komedije, 50 odtenkov njive. Če vam manjka kvalitetnega smeha, ste več kot vabljeni. Jaz uživam ob njegovih nastopih, saj ima včasih tako zvit humor, da mi je smešno že to, kako zelo tega nisem kapiral. Niti doma mi ne kapne, kaj za vraga je s tem želel povedati in pustim tej šali svojo pot.

IMG_1595 copy

Naročimo, veliko porcijo, XXL. Ko naročiš veliko porcijo, dobiš tri malo manjše burgerje. Odlična varianta za izmenjavo med kolegi, tako lahko poizkusiš tri različne. To smo tudi naredili.

IMG_1601 copy

Od tu pa vsak po svoje.

kLemen

Že nekaj časa oz. vsakič ko me pot zanese po Trubarjevi ulici, flirtam s Centralno postajo. Od zunaj mi namreč izgleda prijetno, toplo in vsakič, ko mi oko med mojim hitrim korakanjem začne raziskovati notranjost prostora, me še bolj vabi v svoj objem. Tokrat mi je uspelo in to v super družbi s prijetnim namenom. Nisem se motil, ambient je pisan meni na kožo. Les in beton, to je to kar rabiš. No, pa občutek za detajle, ki prostor obogatijo ali pa ga oropajo. V tem primeru je prostor še kako bogat. Bravo kdorkoli že si. Burgerje smo naročili, XXL it is. Pšanc, klasik, cheese. Glede na velikost lesenih desk na katerih ti postrežejo burgerje, v primeru večje družbe predlagam, da se vsedete za veliko mizo. Lesene deske so dober nadomestek klasičnih talarjev, vendar se bojda v lesu nabira največ svinjarije. In tu je trik, deska je prekrita s papirjem za ohranjanje čistoče in nenazadnje lažjega čiščenja. Aha, to pa še ni vse. Tu se zopet najde premišljen detajl. Ta papir je potiskan z njihovim logotom. Pametno. Sam sicer nisem strašen pristaš nekih extra embalažnih ovitkov, vendar priznam, da je bil celoten obed bolj podoben pikniku in je bil glede na lesene deske, v papir zavit burger dobra kombinacija.

Zagrizem v chickena … kruhek me ni prepričal. Bil je le kruh in nič več. Grem dalje, grizem, žvečim in se v mislih osamim. Začutil sem svežino ingridientov, kar je prima. Hrustljava solata in približno sočna kura. Lahko bi bila bolj sočna, glede na to, da kruh posrka ves sok v ustih. Skratka zadovoljiv pšanc, vendar brez wow efekta. Lotim se sirnega. Rdeča čebulca me lepo pozdravi. Kruhek enak, škoda. Žvečim in pustim dražljajem, da povedo svoje. Sveža solatka in čebulca, top. Misli osredotočim na meso. Hmmmm … morda malenkost preveč zapečeno. Na žalost mi v ustih razpada, se ne “topi”. In še rajši bi videl, če bi bilo meso malce bolj debelo, morda bi tako zadržalo več soka. Začutim sir, zanimivo, všečno. Lahko bi ga bilo še več, torej kar pogumno odgovorni, ne šparat! Razlika med klasikom in cheesom je zaenkrat, glede na količino sira, premajhna. Pa krompirček bi bil lahko bolj izviren/domač. Če bi v Centralni postaji izvajali anketo, kaj bi izboljšal pri svojem obredu, bi napisal tole: Želel bi si, da bi bolj eksperimentirali z ingridienti v burgerjih, pa debelejše meso. Zdaj so burgerji zelo klasični (razen vegi, ki mu nismo dali možnosti). Vaši gosti niso klasični, naj bo tako tudi pri burgerjih. Naštudirajte dva ekstremna burgerja, morda vas preseneti odziv gostov. In ostanite ljudem prijeten lokal še naprej. Srečno.

No, to bi napisal.

P.S. Veste kaj me zanima, ali imajo vsi tiskalniki računov v barih in restavracijah na svetu le en presneti font?

 

IMG_1621

Primož

Verjetno ni merske enote, ki bi izrazila količino sline, ki se je cedila pred novim testiziranjem.
Lakoti navkljub sem imel vedno nekje v glavi, da tokrat spet ne bova sama. Pride še Pižama. Se bo najbrž treba mal več pogovarjat in malo manj jest. Presneto.
Hvalabogu se je moj strah hitro izkazal za neutemeljenega. Vsi trije smo imeli približno isto količino sline na ustih. A little less conversation a little more action 😉
Ampak smo lepo speljali to. Vsi poskusili vse, debata pa tudi ni trpela.
Torej trije mali burgerčki pred mano in skledica pečenega krompirčka s priloženo omakico.
Začnem s piščancem. Pri njem sem vedno malce skeptičen. Prvi ugriz je zadovoljil. Piščanec sočen, lepo pečen. Bombetka prijetna, klasična. Nič ne preseneti, nič ne zmoti. Sestavine klasične. Recimo da bi pojedel dva, tri in bi bil zadovoljen, kaj več ne.
Hitro pojest tega piščanca, da lahko nadaljujem s pravimi burgerji s pleskavico. En z dodanim sirom in en brez njega.
Iskreno, ne vem katerega sem poskusil naslednjega. Sira se nekako ni čutilo, tako da sta bila oba več ali manj podobna. Rahlo prepečena in suha pleskavica, malce preveč čebule, sicer rdeče, kar hvalim ampak je rado preveč prevzelo okus.
Hamburgerji so malce dolgočasni ampak zaradi svoje velikosti pač prikupni. Ne rečem, da niso okusni. Se da uživat v njih vendar ne naredijo ravno eksplozije v ustih.
Kljub temu pa verjamem, da se sem in tja še oglasim. Ambient je prijeten, burgerji, v fini embalaži so recimo da ok. Nič zares pretresljivega, vendar za kak prijeten večer z družbo ob vrsti različnih piv ter hamburgerji pred sabo…to bi se pa kar dalo.

 

IMG_1630 copy

Pižama

S testizoma sem se pognal v adrenalinsko izkušnjo. Ne samo to, da sta s Prešerca proti cilju našega obedovalnega pohoda stopala v lahnem drncu, kot bi želela skiniti Kipketerjev svetovni rekord na 800 metrov, da sem hlaponsko sopel za njima, ampak je bilo to moje prvo načrtno srečanje s kruhom po več kot mesecu upoštevanja paleo prehranskih načel. V prostorih sedanje Centralne postaje sem preživel večino prostega ljubljanskega časa v prvem letu faksa. Takrat je tam še obratoval legendarni Truebar in Truefika, v kateri je JIzah s kompanjoni dilal sveže reperske plate. Nekaj inkarnacij pozneje je plac seveda povsem drugačen, a vseeno zanimiv. Brž nas je mamila visoka miza z barskimi stolčki, a ko smo videli, da je tik zraven golid s študentovsko juho na bone, smo sedala usmerili za njeno sosednjo, nižjo sestro. Ki je imela komaj dovolj placa za tri pladnje, na katerih so se dičili trije burgerji, ki smo si jih premeteno izmenjali, da smo lahko vsi potejstali vse. Čeprav med navadnim in čizom ni bilo neke blazne razlike. Sira je bilo premalo, da bi naredil drugačno občutje na brbončicah, me je pa v obeh navdušila fino nakolobarjena rdeča čebula, ki je slastno hrustala med kočniki. Polpetki v burgerjih sta bili precej dobro zapečeni, tako da se ni dalo razbrati finejših lastnosti govedine. Skoraj največ karakterja je imel tako piščančji burger – na tem mestu ideja, naj kdo naredi piščančji burger z mesom beder in ne prsi, dajte nam meso z več žmohta – pri vseh pa je v pozitivno smer izstopala okusna, sveža in hrustljava solata. Omakice niso bile pretresljive, so pa solidno opravile svoje delo v sinergiji s hrustljavimi sezamovimi bombicami. Hip hip hura za priročno embalažo, iz katere se je dalo burger izvrstno jesti, ne da bi se pomazal po kosmatem metuljčku, ki sta mi ga poklonila testiza, prav tako lično pa je bil postrežen ravno prav hrustljavo pečen – a industrijski – pomfri. Definitivno super večerni prigrizek, če ga žuraš na dani lokaciji, precej bolj priporočljiv kot uren skok na kakšno ulično plesko, da pa bi se ekstra zanj odpravil v Ljubljano, pa ni.

IMG_1640 copy

 

Končna ocena burger izkušnje:

Pižama:

Burger: 6/10 … Ambient in vse kar paše zraven: 8/10

Primož:

Burger: 7/10 … Ambient in vse kar paše zraven: 8.5/10

Klemen:

Burger: 7.2/10 … Ambient in vse kar paše zraven: 9/10

IMG_1626

 

Seštevek prijetnega gostestiziranja:

IMG_1653 copy

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>