Miza 59, FNX caffe & bistro

Category: Blog Comments: 2 comments

Kje: FNX, Letališka cesta 29a
Kdaj: 20.1.2014
Glasbena spremljava ob burgerju: Simply Red – Never never love

Nekje je bilo treba začeti.
Idej je bilo kar nekaj za prvi burger, vsa so bila zveneča in poznana … Hood Burger, Fany&Mary, Dishi itd. Še celo McDonalds se je pojavil med kandidati.
Pa vendar je bilo najbolje, da sva začela s placom, ki ga med temi zvenečimi imeni (še) ni. Tako vsaj nisi že takoj onesnažen s splošnim mnenjem. Mogoče bo lažje. We will see.

Najina prva žrtev je bil torej hamburger v restavraciji FNX na Letališki.
Prijeten lokal, ambient si je za navdih vzel nanizanko Mad Men, ki jo lepo umešča v svoj moderen, čist, malce executive interier. Izgleda okusno. Let’s order.

1616231_10153697553955487_858806561_n

Naročila sprejemajo preko kolega Geoffreya, prijaznega tabličnega pomočnika, ki te preko čudno utripajočega zaslona pripelje do željenih burgerjev. En MAD MEN burger z ocvrtim krompirčkom za 6,50€, kljukica. En CHEESBURGER za 6,50€, kljukica. 2x kola … check. Potrdi naročilo? Da.
20 sekund kasneje natakar prinese kolo. Kratek nasmeh, pozdrav, nič kaj osebnega. Je očitno že Geoffrey opravil ta del. Gre po burgerje.
Presneto, Cheesburger bi bil lahko brez čebule. Klik na Geoffreya naj pokliče natakarja. Enkrat klik, dvakrat klik … nič.
Natakar pride z dvema krožnikoma v roki. Prav, naj bo cheesburger s čebulo.

Vse skupaj izgleda zelo … pravilno. Burgerja zgledata okusna, obetavna, krompirček je očitno žal navaden pomfri iz vrečke, zraven majhna čašica omake za le-tega.

Sedaj pa zares. Najin prvi testiz.
Klemen je svoj cheesburger ocenil takole:

Čakava, debata teče kot po maslu, opazujeva interier in se strinjava, da je na mestu. Borbončice so neučakane. Po stopnicah navzgor se v slow motionu  približujeta dva velika krožnika. OK, sem si mislil, burger na malce drugačen način, fino. Kar mi je najprej pritegnilo pozornost na mojem cheeseburgerju FNX, vendar ne v ravno pozitivnem smislu, je bila zapečena/izsušena skorjica na štručki. Saj ne, da mi zapečen kruhek nebi dišal, vendar se mi je pri tem zdelo, da je cel hlebček ne zapečen, ampak izsušen. Ugriznem in z zaprtimi očmi vsrkavam zmešnjavo v ustih. Začutim kruh, ki ga je suhosti rešila fina omakica … nato zelenjavo in seveda meso. In tu se je prežvekovanje upočasnilo. Hmm … meso, nekaj je drugače, nekaj finega je tule notri. Kaj točno je to bilo, mi v tistem trenutku ni uspelo razvozlati, je bil pa definitivno prisoten okus po žaru. Morda bi bila pleskavica lahko za odtenek bolj sočna. Kompletni burger je bil dober, vendar me razen skrivnostnega ingridienta v mesu, ni sezul iz nogavic. Nerodna je tudi lokacija restavracije, razen če se seveda ne voziš na delo v ta konec mesta. Sem pa prepričan, da bo v poletnih mesecih to lahko odlična točka za kulinaričen pobeg iz mesta. Parkirnega prostora je vrh glave. Ocena: Burger overall … 6.6/10

IMG_0169 low

Moj burger pa … prvi ugriz je presenetil. Pleskavica okus po žaru, čeprav sama po sebi mogoče malce pretanka, premalo mesnata. Ampak recimo, da ta aftertaste žara odtehta. Bombeta je bila nekoliko hrustljava, kar me načeloma ni motilo, čeprav sem imel občutek, da ji manjka svežine. Solatka, čebula, omaka … ok, štima, pogrešam hrustanje.
Me je pa presenetil nek zanimiv aftertaste. Najverjetneje kumina, ki pa sploh ni bil moteča, nasprotno, dodala je tisti mali posebni moment. Verjetno je bilo to edino, kar je zares izstopalo. Vse ostalo je bilo zgolj pravilno. To kar bi vsak povprečen burger moral biti. Brez večjih presenečenj, orgij v ustni votlini, otroškega pričakovanja pred novim ugrizom … Je zgolj samo dober burger.
Če bi burger ocenil z oceno, bi bila ta 6.4/10.

 

Se pa oba strinjava, da si po tej izkušnji konkretno sit.

IMG_0186

Na Geoffreyu zaključiva naročilo, račun skupaj s kavico kaže 19,80€. Uredu.

IMG_0195

Prinesi račun. Klik. Nič. Še enkrat. Nič …

Geoffrey je, razen slovničnih napak v meniju (beri: chesse burger FNX), kul ampak midva sva za pravega natakarja.

2 comments to Miza 59, FNX caffe & bistro

  • D  says:

    Kul, ampak ta Geoffrey… ga natakar kaj popuca pred novo stranko, ali ostane pomazan z omakcami in sledmi ranzoraznih testizov po prihodu iz prostorov za gospode?

  • Primoz  says:

    Nekako zgleda nadpovprečno čist :)

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>